Actualitat

Notícies

La roulotte-caravana xisqueta a la Vall Fosca

L’activitat consisteix en tallers gratuïts oferts des de l’estructura mòbil “Roulotte – Caravana Xisqueta” als pobles petits de les comarques de l’àrea d’influència del Parc Nacional. Són tallers de petit format, que tindran una durada aproximada de dues hores i seran impartits pels artesans del projecte xisqueta.

A la Vall Fosca es realitzaran a finals d’abril i al maig.

L’objectiu de la Roulotte – caravana xisqueta és donar a conèixer el projecte Xisqueta (valorització de la llana de raça xisqueta, l’ofici de pastor i el treball artesà) a l’àrea d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a través de tallers.

Taller 1: feltre

2 de maig

9 h – 11 h (La Plana de Mont-ros)

Professora: Lila

Taller 2: feltre

2 de maig

11 h – 13 h (La Plana de Mont-ros)

Professora: Lila

Taller 3: procés de la llana

2 de maig

17 h – 19 h (La Torre de Capdella)

Professora: Lina Ratia

Taller 4:  Feltre

6 de maig

17 h – 19 h (Espui)

Professora: Lila

Taller 5: procés de la llana

7 de maig

17 h – 19 h (Pobellà)

Professora: Lina Ratia

Taller 6: carteres de pell

10 de maig

17 h – 19 h (La Pobleta de Bellveí)

Professor: Edu Marín

 

Els diferents tallers que s’ofereixen són:

– Els Processos de la llana. En aquest taller s’explica com des que es xolla el velló de l’ovella s’arriba al fil per poder teixir, s’explica el rentat, el cardat i el filat tant amb fus com amb filosa.

– El Feltre. El feltre és una tècnica mil·lenària per obtenir teixit. Amb llana, aigua calenta i sabó obtindrem teixits. El feltre fou el primer material teixit utilitzat per l’home.

– Les tècniques de teixit. Un dels materials que té Obrador xisqueta és la llana filada, i aprendrem a teixir, amb diferents estris, ganxet, agulla, o amb els dits.

– La pell. La pell dels animals abans de poder-la treballar per fabricar peces s’ha de curtir, i aprendrem a fer-ho de la manera tradicional, sense l’ús de productes químics, un cop tinguem la pell, aprendrem com s’elaboren els morralets o sarrons.

– Els matalassos. Aprendrem la tècnica de fabricació de matalassos, com s’ha de picar la llana per estovar-la i que quedi flonja, com s’ha de farcir, i per acabar aprendrem la tècnica de cosit de matalàs anglès.