Actualitat

Notícies

Primera captura a la vall fosca d’un ocell insectívor siberià

Aquest mes d’octubre s’ha registrat a la Vall Fosca la primera captura pel Pirineu ibèric d’un petit ocell insectívor siberià

Aquest mes d’octubre s’ha capturat per a l’anellament científic a Aguiró (la Vall Fosca, municipi de la Torre de Capdella) un exemplar de mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus). Es tracta d’un ocell molt petit de només 7 grams de pes que s’alimenta d’insectes. Aquesta espècie és una migradora de llarga distància. Cria a les zones properes de Sibèria i la seva zona d’hivernada es situa al sud d’Àsia, tot i que molt rarament a la tardor poden aparèixer alguns exemplars al sud-oest d’Europa.

L’exemplar anellat a Aguiró suposa la primera citació d’aquest ocell per a tot el Pirineu en la seva vessant Ibèrica. Aquesta captura es va fer en el marc del seguiment de la migració d’aus a la Vall Fosca que des de fa 4 anys organitza l’Estació Biològica del Pallars Jussà. En aquest mateix estudi l’any 2011 ja es va capturar un exemplar de còlit gris pertanyent a una subespècie (leucorhoa) que cria a Islàndia i Grenlàndia i va ser la primera citació per a Catalunya, de fet encara no disposa ni de nom en català.

El seguiment d’ocells que fa a la Vall Fosca l’Estació Biològica del Pallars Jussà ha permès posicionar aquest espai com un referent en l’ornitologia de muntanya, tant pel nombre d’exemplars anellats com per la quantitat i diversitat d’espècies anellades i observades. També s’ha posat de manifest la importància dels prats de dall en actiu com a punt de parada i alimentació dels ocells migradors, ja que l’abundància d’insectes i fruits els permet recuperar greixos i continuar els seus llargs viatges.